Čeho se ještě dočkám?

Tak tu máme 60ti leté výročí od konce 2. světové válkyNo konec války sice nepamatuju, takový pamětník zase nejsem, ale za posledních 15. let jsem se už dočkala obrovského množství věcí, věcí, na které váleřní pamětníci čekali mnoho desetiletí.

Za jednu z těch převratnějších považuju fakt, že už se jako oficiálně několiknáct let ví, že Plzeň osvobodila americká armáda. tedy v Plzni to samozřejmě věděli, ale………

Dnes jsem se dočkala další velké věci:

Americký prezident George Bush v projevu v lotyšské Rize poprvé přiznal, že za rozdělení Evropy po druhé světové válce nesou část odpovědnosti také Spojené státy.

“Dohody z Jalty byly pokračováním nedobré tradice dohody z Mnichova a paktu Molotov-Ribentrop,” uvedl Bush v projevu, který přednesl na závěr své návštěvy v Lotyšsku. Poznamenal, že dohody uzavřené v Jaltě, které podepsali britský premiér Winston Churchill, americký prezident Franklin Roosewelt a sovětský vůdce Josif Stalin, rovněž posloužili k rozdělení světa mezi potenciálními vítězi druhé světové války.

Prezident v této souvislosti řekl, že poválečné sovětské “zajetí” střední a východní Evropy je “jedním z největších bezpráví v dějinách”.

Bush prohlásil, že den vítězství sice znamenal “konec fašismu, ale ne i útlaku”.

Uff teď už jen zbývá, aby se nám pořádně omluvili Němci a pak my jim a můžeme tuhle kapitolu opravdu odložit do police víc nahoru:-))

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Čeho se ještě dočkám?

  1. Němci? A omluvit se?A za co jako? Snad bys jim nekladla za vinu Mnichov, okupaci, Lidice, Ležáky, statisíce mrtvých a totálně nasazených? Za to přece současní Němci nemůžou.Naopak, my bychom se jim měli omluvit za to, že jsme se hanebně postavili proti nim, někteří dokonce se zbraní v ruce. Za to, že je pomohli porazit. Za poválečný odsun. Na tom všem neseme vinu my všichni, současní Češi. Jo, a taky bychom jim měli zaplatit ten kus území, co dostali Poláci jako kompenzaci za území ukradené CCCP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *