Registrovanému partnerství

dnes ve sněmovně ANO.Parlament schválil kontroverzní zákon o registrovaném partnerství, který legalizuje soužití osob stejného pohlaví. Česko se tak stane dvanáctou evropskou zemí, kde bude soužití homosexuálů pod zákonnou ochranou. O zákonu nyní rozhodne Senát a prezident Václav Klaus.

Zákon o registrovaném partnerství dříve několikrát ve Sněmovně neuspěl, první pokus o úpravu soužití gayů a lesbiček se datuje k roku 1998. Zákon však neumožňuje, aby tyto páry mohly adoptovat děti.

Homosexuálové budou podle zákona moci uzavírat partnerské svazky, které budou podobně jako manželství evidovány v matričních knihách.

Opět skvěle načasováno, u další skupiny potenciálních voličů je možno si udělat čárku, ale jako takový tenhle zákon vítám, protože znám z mnohaleté profesní praxe problémy, které absence jakékoliv úpravy přinášela.
Tvrzení některých zákonodárců, že ” všechno se dá ošetřit nějakou smlouvou” je totiž nesmyslné, třeba nepominutelného dědice se nezbavíte žádnou smlouvou, žádnou smlouvou nemůžete jeho dědictví ani krátit, protože to tak prostě upravuje zákon. V praxi to znamenalo, že pokud měl někdo z homosexuálních partnerů dítě, ale následně žil v homosexuálním partnerském svazku třeba 16 let a oněch 16 let se svým partnerem budoval např. společný domov, jeho smrtí partner prostě přicházel o jakoukoliv možnost něco zdědit a to je určitě špatně.
Blahopřeji všem, kterých se tento zákon může týkat:-)

Příspěvek byl publikován v rubrice Žhavé téma a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *