Dobrá zpráva, asi zavřou Guantánamo!!

NS USA musí ještě rozhodnout, zda vězni budou souzeni civilními nebo vojenskými soudy.Tak, možná zmizí ze světla světa další nesmyslná nespravedlnost. A možná je to po dlouhé době poprvé a snad ne naposled, co se veřejnému mínění a mezinárodnímu tlaku podařilo cosi hodně dobrého!
“Americký prezident George Bush chce uzavřít kontroverzní věznici na americké vojenské základně Guantánamo. Americký Nejvyšší soud však musí rozhodnout, jestli údajní teroristé mohou být souzeni.
Organizace na ochranu lidských práv obviňují USA, že se zadržovanými špatně zacházejí, vystavují je krutým výslechům; Washington to ale popírá. Ochránci lidských práv také kritizovali fakt, že vězni jsou mnohdy zadržovaní, aniž by jim bylo sděleno obvinění. Věznice na Guantánamu byla otevřena v roce 2002 v rámci války s terorismem, kterou vyhlásila Bushova administrativa.

Německá televizní stanice ARD se amerického prezidenta zeptala, jak si mohou USA znovu vybudovat image země, která dbá o lidská práva, poté, co její vojáci trýznili vězně. “Guantánamo je samozřejmě delikátním problémem pro některé lidi. Chtěl bych uzavřít tento tábor a předvést vězně před soud,” řekl Bush.

“Náš nejvyšší soud musí ještě rozhodnout, jestli by měli jít před civilní či vojenský soud,” dodal. Nejvyšší soud by měl o tom rozhodnout koncem června. Na Guantánamu Spojené státy mají asi 480 zadržovaných ze 40 zemí a 272 lidí už propustily nebo předaly úřadům v jiných zemích.

Časopis Time popsal např. zacházení s vězněm Muhammadem Kahtaním. Toho Američané považovali za hypotetického 20. teroristu, jenž se měl 11. září 2001 podílet na vzdušných útocích proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku. Kahtaního zadrželi američtí vojáci při operacích v Afghánistánu.

Time získal podrobné záznamy z výslechů tohoto vězně – celkem 84 stran. Mluvčí Pentagonu Larry Di Rita je označil za “druh dokumentů, který nikdy neměl opustit Guantánamo”. Sešit zachycuje 50 dní výslechů, které byly vedeny od listopadu 2002 do začátku ledna 2003. Začínaly už ve čtyři hodiny ráno a končily před půlnocí. Podle časopisu to bylo pro vězně velmi tvrdé období, protože ministr obrany Donald Rumsfeld odsouhlasil uplatňování nejpřísnějších vyšetřovacích postupů. ”

Možná si v budoucnu i zbývající státy USA uvědomí, že třeba trest smrti nemá v civilizované společnosti co dělat. Možná si uvědomí i další věci.
Možná se dívali na Matrixe:-))

Příspěvek byl publikován v rubrice Žhavé téma a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Dobrá zpráva, asi zavřou Guantánamo!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *