Konec přerovské památky, bagr rovná Komunu se zemí

Tak to jsem teda opravdu hodně smutně překvapená!

V posledních dnech jsme o chystané demolici této památky-nepamátky mohli mnohokrát slyšet v různých médich, včetně média nejzásadnějšího, tedy TV (dokonce v hlavních zprávách, a přesto, i přes tuto publicitu, o které jsem doufala, že pomůže, kauza prostě skončila katastrofou:-(

Demolice přerovské Komuny nenávratně pokračuje, prostřední část domu je už zbouraná. Podle šéfa stavebního úřadu v Přerově Jiřího Justa splnila firma rozebírající spolkový dům podmínky demoličního výměru a může pokračovat v bourání. Magistrátní odbor dopravy byl proti, protože těžká technika podle něj neoprávněně zabrala veřejné parkoviště. Demolici asi hodinu blokovali čtyři demonstranti, protest ukončili po dohodě s policií.

PŘEROV – Just uvedl, že firma, která vlastní objekt, v pátek ráno předložila chybějící údaje. "Ve čtvrtek nastoupila nová stavební firma se sídlem v Praze. Ve čtvrtek ještě nebyly doloženy všechny podmínky. Dnes ráno vše doplnili. Zápis o odstranění všech nedostatků demoličního výměru byl ukončen dnes v 08:30. Od té doby podle nás může firma bourat," řekl novinářům.

Vedoucí odboru dopravy přerovského magistrátu Lubomír Štukavec ale namítal, že chybělo vynětí přilehlého parkoviště ze silničního fondu. Firma o příslušné povolení údajně požádala, přesto už v pátek ráno zahájila demoliční práce. Dělníci již naplno odklízejí sutiny z domu.

Demonstranti blokovali bagr

Proti bourání Komuny ráno protestovali čtyři demostranti s brněnského občanského hnutí Nesehnutí, kteří s transparentem "Zachraňme památku" obsadili bagr chystající se pokračovat v demolici. Na místě zasahovali policisté, účastníci protestu nakonec po dohodě se strážníky akci dobrovolně ukončili.

"Vyjednali jsme s policií, že bude probíhat jednání o našich připomínkách," řekl aktivista Milan Štefanec. Podle něj bylo jejich občanskou povinností objekt bránit.

Přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková řekla, že policisté aktivisty odvezli na stavební úřad, aby zde znovu prošli všechny podmínky demoličního výměru. Zástupce stavební společnosti Jan Neumeister uvedl, že všechny papíry a rozhodnutí má firma v pořádku.

Stačilo počkat do čtvrtka

Ministerstvo kultury usilovalo o to, aby byla Komuna znovu zařazena na seznam kulturních památek. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) navštívil Přerov v neděli. Majitele objektu kritizoval za to, že se vyhýbali odevzdání rozhodnutí, kterým ministerstvo chtělo vrátiti Komunu do seznamu.

Pro záchranu památky stačilo pozdržet demoliční práce do příštího čtvrtka, kdy by nabylo právní moci usnesení ministerstva o zahájení správního řízení.

Ministr uvedl, že je to smutná ukázka zranitelnosti systému ochrany nemovitých kulturních památek. "Ministr kultury chce v co možná nejkratší době zahájit přípravu nového památkového zákona, který by celý tento proces jednoznačně vymezil," řekla jeho osobní tajemnice

No bohužel legislativa opět "nezklamala", a v celém Přerově se pak našli 4  (slovy:čtyři) lidé, ochotni zabránit demolici vlastní účastí, no aby ne, ty ostatní bude zřejmě víc zajímat, zda na místě demolice bude stát levnější Lidl nebo dražší Billa, nebo TESCO, pod ním by mohly být přece i podzemní parkovací místa ZDARMA!

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *