Praha je…….

Na světě je spousta krásných míst i měst, míst které si člověk zapamatuje navždycky, měst kam se vždycky rád vrací. Prahe je pro mne neobyčejná možná tím, že v ní žiju a že ji umím a mám čas vidět i jinak než přes okýnko auta stojícího v zácpě, jinak než z běhu z jednoho jednání na druhé.Je krásná ve své dnešní podobě i přesto, že mnohá kouzelná místa už neexistují, že četné nádherné interiéry zmizely díky strohosti provozoven fast foodů.

Já pamatuju ještě Prahu předrevoluční, šedivou, zataženou železnýma roletama, podepřenou dřevěnýma stojnama, zpustlou krásu paláců, ale i tato doba do ní vnášela stavby kontroverzní, někdy i odporné, to asi zejména v letech stylu ruskéhovlezdoprdelismu. Každopádně i stavby jakými jsou například Nová scéna ND, hotel Pyramida, Kotva, byly ve  své době nadčasové a mnozí obyvatelé i návštěvníci Prahy nevěřili svým očím, každopádně například ta Nová scéna se mně moc líbí a líbila se mi od začátku, mám ráda ten pohled, kdy se v slunečních paprscích odráží na sklech stavby obrysy protějších domů.


 

Nejradši mám stavby secesní, ale, kdo a proč by dnes stavěl něco secesního, když se to dá stavět jako recesní:o).

Mnohé Pražské novodobé stavby se povedly, mnohé do místa v kterém stojí nezapadly ani nikdy nezapadnou, mnohé tam navždy budou čnít a hyzdit všechno kolem sebe, je totiž přetěžký úkol zapasovat mezi domy barokní stavbu třeba futuristickou, stejně těžké je pak třeba vpasovat do původního slohu stavby moderní interiér, mnohdy se to povede, mnohdy ne ( nádhernou ukázkou kdy jo, je například Brněnský dům Pánů z Lipé, Pražská Vinohradská Tržnice, Pasáže Paláce Koruna nebo Pasáže a dvorana Slovanského domu).

Každopádně každá doba měla své Kaplické" a přinášela Praze stavby kontroverzní, otázkou je, zda se o nich vedly takové diskuse. Kupříkladu Plečnikův Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Náměstí Jiřího z Poděbrad, nebo Gočárův Kostel na Náměstí Čechově, nevím jestli výstavbě těchto děl někdo bránil vlastním tělem, naštěstí asi ne.

Chrám Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad 

Pokud pamatuju, bouřlivé diskuse se vedly kolem Tančícího domu, dle mého názoru jedné z nejpovedenějších Pražských staveb zapasovaných" do původní zástavby zprava secesní, zleva barokní.

Tančící dům

Dnes diskutujeme o stavbě nebo nestavbě Kaplického knihovny a přitom v posledních letech vyrostly v historikém centru nebo v centru širším obludy jako je Palác Myslbek, Palác Flóra, nebo ta ohavnost nově vybudovaná na rohu Resslovy a Karlova Náměstí, hotel Don Giovani u Hagiboru…….kdo tohle dovolil a proč?

A čím se dá vlastně dokonale zprasit prostor mezi Letenskou plání a Chotkovými sady?

Příspěvek byl publikován v rubrice Žhavé téma a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *