Šengen neŠengen

fuŕt stejný opruz.

Když jsem letěla minule, v březnu, letecká doprava ještě do Šengenského prostoru nepatřila, nevím proč, nakonec je to jedno, pas jsem tehdy ukazovala letištnímu personálu 3x, poprvé při odbavení s letenkami, to abych získala palubní lístky, jinak je to asi moment při kterém probíhá ta největší lustrace, protože to trvá hrozně dlouho, výměna 3 letenek za 3 palubní lístky – 10 minut, v březnu i teď v srpnu, když propočtete všechny pasažéry, pokud příjdete 50., postojíte prakticky až do odletu.

Podruhé jsem v březnu ukazovala pas při průchodu do odlétací zóny, spolu s palubními lístky, pánům v modrých uniformách, nyní jsem ho ukazovala spolu s palubními lístky pánům v bílých uniformách.

Potřetí jsem v březnu ukazovala pas, spolu se zbytky palubních lístků, paní, která mi ty palubní lístky vydala v prvém kole za letenky, nyní jsem pas ukazovala paní, která mi v prvém kole vydala ty palubní lístky za letenky.

Máte pocit, že se nic nezměnilo? Omyl, přece ta modrá uniforma za tu bílou!

Změnily se i jiné věci, prý v souvislostech s daňovými a celními předpisy EU.

Tak například v DFS mají dvojí ceny, jedny pro EU a jedny pro ostatní svět, například karton cigaret, který vyvezete do USA můžete koupit za 600,-Kč, úplně stejný karton, který vyvezete do EU stojí 1.150,-Kč, podobný % rozdíl je u lahví alkoholu, čokolád a jiných cukrovinek.

Další změna spočívá v tom, že na letech v rámci EU se při palubním prodeji neprodávají cigarety ani alkohol, na cestě z ČR do Řecka  můžete nakoupit jiné zboží, třeba čokolády nebo cukrovinky, za stejné ceny, jako ty, které v DFS koupíte kdybyste letěli do USA. Na zpáteční cestě, tedy z Řecka do ČR, ovšem palubní prodej v souvislosti s celními a daňovými předpisy EU, neprobíhá. 

Tak nevím, každopádně Adamovi ani Matějovi to divné nepřipadalo:o)

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *