Výchova, genetická výbava, nebo něco mezi nebem a zemí?

Ve svém životě jsem už potkala mnoho dětí, o některých se dalo říct, že jsou úplně k ničemu, a to přesto, že jejich výchova byla bezvadná a genetické vybavení se taky zdálo být pořádku.

Taky jsem poznala děti s genetickou výbavou vhodnou tak pro štěně, ale výchova byla tak perfektní, že na ty geny snad úplně všichni zapomněli.

Znala jsem děti, které bývaly mými spolužáky, ti nejlepší znich, tehdy i nyní ve svých profesích a rodinách, vyrůstali v rodinách, kde maminky celé dny seděly v obýváku ve spodním prádle, s nohama na stole, opřené o hrající rádio a na dosah měly popelník, cigára, sirky, sklenici bílého vína a kafe ve skle. Mámy co byly pořád doma, ale nic neřešily. Maminka mé spolužačky Magdy, nikdy jsem i neviděla vstát:-), i pro pohlavek si za ní člověk musel přijít:-) Těmhle svým spolužačkám jsem záviděla, moje máma nikdy doma nebyla, a když se objevila, snažila se mou výchovu dohnat bičem:-), přitom já bych bývala preferovala pokyny od rádia:-). Magda je dnes zubařkou, a je moc šikovná. Moc dobrá genetická výbava, tak dobrá, že výchovy netřeba:-)

Už pár týdnů tu máme domovce Vaška, je mu 18 let, rodiče jiste ne, možná pra, nebo praprarodiče mívali dobrou genetickou výbavu. Výchova žádná, kusy života trávil v různých Dětských domovech, to v časech, kdy se jeho máma bavila zrovna někde jinde, a na dítě jí nezbýval čas. Když už mu bylo nad 15 občas ho ve vesnicích, kde zrovna zůstal sám, někdo nechal u sebe bydlet a nečím se učit, nebo se aspoň něco učit.Občas taky ne, a to pak někde pospával po senech a slámách, a takhle ho před pár měsíci objevil Filip, bez občanky, rodného listu, zdravotního pojištění, a vzal ho k nám na vejminek s odůvodněním  Je to hodnej kluk a byla by škoda, kdyby někde nakonec začal ze zoufalství krást."

Vašek je hodnej a slušnej kluk, má rád všechny naše malé děti a všechna naše zvířata, a všechny naše malé děti a všechna zvířata mají rády jeho.Nechodí do hospody a nepije alkohol, umí úplně všechno, postavit zeď z kamenů, přístřešek z kůlů, ohrady. Umí jezdit na koni i bez sedla, ale taky jim umí prohlídnout nohy a kopyta, umí ostříhat ovci, pozná každého ptáka, brouka a kytku, a o tom vše se sním dá taky moc hezky povídat. Umí si sám uvařit i vyprat ve vaně, a když jdu kolem a nakouknu oknem, jeho postel je každý den perfektně ustlaná. Za poslední měsíc si udělal zároveň řidičák na auto i motorku a testy absolvoval s jednou chybou, neznal četnost zmáčknutí srdce za minutu, při poskytnutí první pomoci:-)

Dnes mi vyprávěl, že když byl na prohlídce kvůli řidičáku, ptala se ho lékařka na hojení rány po operaci a tak zjistil, že máma dala jeho kartičku VZP (kterou si sebou odvezla před mnoha měsíci, se všemi dalšími doklady) nějakému svému amantovi bez pojištění…protože Vašek na žádné operaci nikdy nebyl.

Vašek mi říká  šéfová" :-), a ráno když vstane, asi to dělá brzy, zajede do vesnice pro čerstvé pečivo k snídani.

Vašek je rozhodně něco mezi nebem a zemí:-)

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *