Odcházíte? a kam jdete?

Asi všichni, s různou mírou obav, sledujeme akci lékařských odborů ” Děkujeme, odcházíme!”, a asi se v tomto kontextu dělíme na různě chápavé skupiny zbývajícího obyvatelstva…

Taky jsem před pár dny dostala tenhle email, přečetla sem ho a NIC, tak sem si ho přečetla ještě jednou a pak ještě, a zase nic, ani mě ten text nepobavil, ani nepohoršil, ani nerozčílil, no prostě, kdo by nechtěl ” přidat”, která profesní skupina obyvatelstva, včetně důchodců, by si nepřála, aby se její příjmy zvýšily 1,5 až 3x?

Nebyli by třeba České dráhy šťastné, kdyby mohly od 1.3. začít prodávat jízdenku za 300 místo za 100?, nebyli by šťastní hospodští, kdyby nikomu nebylo divné, že jejich gulášek nestojí 75 ale 225?, co důchodci? 30 tisíc by bylo určitě lepších než 10!

Namítnete, že lékař je specifická profese, že vyžaduje mnoho let studia ( placeného státem), soustavné celoživotní vzdělávání a obrovskou zodpovědnost?! A co tedy zdravotní sestry?, proč se lékaři neberou stejným způsobem za ostatní odborný zdravotnický personál, bez nějž mimochodem by byli co (pravda.slyšela jsem nějakého lékaře v TV říct, že když odejsou oni, sestry prostě můžou jít domů,protože tam budou kničemu…..)? Nevyhovovalo by zdravotní sestře, kdyby místo 15-20 tisíc mohla vydělat 3x tolik? Určitě vyhovovalo, vyhovovalo by nám to prostě všem, třeba vlastníkům bytů v kterých jsou nuceni vybírat regulované nájemné?

Jak by asi vypadalo, kdyby se vlastníci bytů rozhodli pro podobnou akci a zamkli své domy pro 400-500 tisíc nájemníků? No, bylo by to hloupé a je to tak nějak nerealizovatelné, skončili bychom asi v base.

Celou tuhle odcházecí akci je ale potřeba vidět i v kontextu celé škály různých aspektů, například cen o kterých hovořím v úvodu, cen všemožných služeb, které si ostatní skupiny obyvatel nejsou schopny nátlakovými akcemi zajistit…

Před Vánoci jsem se ptala jednoho specializovaného lékaře z Vojenské nemocnice, jestli taky odchází, smál se, vrtěl hlavou a pak řekl

” Podívejte, já byl před pár lety 5 let ve Švýcarsku, vydělal sem cca 5 tisíc SF, pracoval sem běžně 16 hodin denně a pak sem odcházel spát do 30ti metrové garsonky na sídlišti, protože kdybych si pronajal pěkný byt v centru, zaplatil bych za něj nejmíň polovinu platu, a na nějaký “život” sem neměl ani chuť a vlastně ani sílu.  Tady si vydělám jako specialista, včetně služeb navíc, pohotovostí a nějakého publikování, zhruba 100-120 tisíc a těch odpracovaných hodin není zdaleka tolik jako v tom Švajcu, mám pronajatý byt na Příkopech, za ten platím 20, tedy zhruba tolik jako za tu Švýcarskou garsonku, mám čas jít do kina, do divadla, do hospody, kdykoliv mám volno a chce se mi, a že se mi chce:-) !”.

Tak nevím, kam ti lékaři tedy vlastně jdou?

Příspěvek byl publikován v rubrice Žhavé téma a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *