Lepší už to nebude

Ale rozhodně je lepší sledovat na obrazovce Nicholsona.

Minulé pondělí sem si koupila v obchodě šaty ( v kterých prý vypadám jako operní pěvkyně, možná Beňačková) a šla si sednout na zelené židličky, k pomníku básníka (?) na Capucino Freddo, sotva sem dosedla, všimla sem si  muže u protějšího stolku, nejen proto, že byl docela pohledný, možná proto, že než sem vyndala z kabelky cigarety, 15x si vyčistil brýle papírovým kapesníkem z balíčku na stole, v mezidobí zazvonily zvony, to přerušil čištění, aby se mohl pokřižovat.

Servírka prošla kolem mne a položila na stolek před muže Frappé bez mléka, sklenici vody, která patřila ke keždé objednávce a skleněný litrový džbán plný vody s ledem.

Objednala sem si své Freddo a zapálila si cigaretu. Můž naproti si znovu několiknáctkrát vyčistil brýle a několiknáctkrát posunul svůj telefon po plastové složce s nějakým papírem, káva, voda ve sklenici i orosený džbán stál stále na stole, orosený muž čistil brýle a já se ze všech sil snažila dívat kamkoliv jinam.

Zapálila sem si další cigaretu a servírka mi přinesla moje kafe a sklenici vody. Napila sem se vody, pak kávy, znovu kávy, muž čistil brýle a posunoval telefon.

Zapálila sem si další cigaretu, od chvíle, co servírka přinesla orosenému muži Frappé, sklenici vody a džbán s vodou, uplynulo přesně 35 minut.

Muž si nasadil brýle, vzal do ruky sklenici vody a najednou ji vypil, z džbánu sklenici dolil, vypil, a pak ještě jednu. Začala sem se cítit poněkud nejistě.

Muž vstal a poodešel  2 kroky od stolku k otevřené výloze, vrátil se ke stolku a sáhl po telefonu, nechal jej ležet a udělal k otevřené výloze 3 kroky,……., otevřená výloha byla od jeho stolku vzdálena 10 kroků.

Přinesl si hromádku ubrousků, možná 10, pečlivě srovnal hromádku na rohu stolu, pak si vzal horní ubrousek , rozložil ho napůl a utřel si velmi pečlivě ústa, která předtím pila vodu, pak ubrousek složil do původního stavu a pečlivě si s ním utřel ústa, která předtím pila vodu, poté ubrousek přeložil a ……, pak ubrousek přeložil……., poslední rozměr do kterého se dalo otřít měl cca 2×3 cm, pak ubrousek zahodil do prázdného popelníku, pak jej z popelníku vyndal, zkusil jej zmenšit a znovu vyhodit do popelníku, z kterého ho okamžitě znovu vyndal, zvedl se, telefon si zastrčil do kapsy košile, vzal ze stolu plastový obal a odešel do domu naproti kavárny, kde se patrně za dveřma nacházel odpadkový koš. Vrátil se ke stolu, odložil plastový obal s papírem, z kapsy košile vyndal telefon a odložil jej na plastový obal, nalil si sklenici vody, vodu vypil a z hromádky ubrousků vzal další kus…. Začala sem se bát.

Muž vytáhl bůhví odkudsi kousek plata s nějakými prášky, chvíli se dobýval do otvoru, poté si otevřený otvor chvíli prohlížel, kapsli si vysypal do úst a pak pečlivě, přepečlivě několik minut vylizoval důlek po prášku, pak totéž udělal s dalším práškem v platu a prázdný obal vyhodil do popelníku, pak jej z popelníku vyndal, vstal od stolu, zastrčil si do kapsy košile telefon, ze stolu zvedl plastové desky a vydal se do protějšího domu. Když se vrátil, položil na stůl plastové desky, z kapsičky vyndal telefon a položil jej na desky. Z balíčku papírových kapesníků vyndal kapesník a začal si čistit brýle.

Netuším, jak to dopadlo se zbytkem vody ve džbánu v kterém se led dávno rozpustil, ani s netknutou kávou, já dopila tu svou a mazala sem pryč, seděla sem přece jen příliš blízko i jen na to, že by se rituál s ubrouskem mohl ještě jednou, dvakrát zopakovat.

Nutkání je totiž hrozná věc:o)

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *