Půl roku práce nahovno

a debilní ČSOB!

Už je to dávno, co jsme si skoro všichni, s výjimkou Filipa všimi, že náš domeček u Vltavy potřebuje nutně poopravit, ale zhruba 2 roky mám ten pocit vysloveně nutkavý a tak sem letos zjara vymyslela jak, přeměřila ho a přemýšlela kde na to vzít.

Při návštěvě ČSOB za účelem vyřízení lehkého preventivního debetu pro mé s.r.o., jsem se o domečku zmínila a osobní bankéřka účtu mého s. ihned přivolala kolegu, který mi nadšeně sdělil, že banka poskytuje úvěry bez zajištění SVJ a to ve výši až 300 tisíc na každou jednu jednotku a navíc s úrokem kolem 3.5%.

To všechno mi připadalo zajímavé obdržela sem ihned rovněž seznam podkladů, které je bance nutno k žádosti dodat.

Přišla sem domů a všechny podrobnosti sem sdělila ostatním spoluvlastníkům, zdáli se nadšeni a dohodli jsme se, že po mé dovolené v červnu se sejdeme a všechno projednáme na schůzi SVJ, což byla také jedna z podmínek uvedených na seznamu.

Ještě před odjezdem sem doskotačila na Stavební úřad, abych zjistila zda a jaký je potřeba souhlas, nebo povolení, a dozvěděla se, že žádný, ani žádné.

A odjela sem si užívat.

Předposlední den dovolené sem si neprozřetelně přečetla emailovou poštu, a zjistila, že jeden 5ti% spoluvlastník začal velmi vážně prudit, čímž nakazil další 3 spoluvlastníky a těsně po návratu, hodinu před schůzí jsem zjistila, že se snaží nakazit i 5ti% spoluvlastnici v Itálii, kterou ve všem zastupuju já, protože ona svůj byt ještě nikdy ani neviděla.

Na schůzi sem šla velmi nasraná a vydrželo mi to až do konce, nicméně se mi podařilo získat 76% souhlas spoluvlastníků, což není příliš velký problém:o) a příslib dalších 20ti%, že by práce hradili z vlastní kapsy.

Požadavek banky byl 75% souhlas.

Začala sem shánět materiál, konkrétně žulu. Vím snad o všech firmách,které prodávají jaké produkty, poučila sem se, které materiály jsou na fasádu vhodné a které nevhodné, jakou mají mít tloušťku, jak je instalovat, jak dilatovat,…….., kde se dají sehnat v dobré kvalitě za nejlepší ceny – zhruba 14 dní práce.

V mezidobí sem vyštrachala daňová přiznání za poslední 3 roky, rozvahy a výsledovky, účtování, Výpis z OR, Výpis z KN, nechala dům přepojistit na hodnotu odpovídající dle bankovních tabulek ( dvojnásobek původní pojistky).

Zhruba za týdern po schůzi se ozval prudič a dodal jakéhosi stavitele Veličku z Moravy a jeho rozpis materiálu a prací, dále nabídkou na schůzku a dohodu o konkrétních podrobnostech. Bylo to trochu svízelné, protože krom 3 koní, 3 ovcí, 3 pes a 3 koček tu byly ještě i 3 děti, ale podařilo se, bohužel pan Velička mi oba termíny den před schůzkou odvolal.

Odjela sem na Korfu a vrátila se, dohodla si další termín a odjela na schůzku do Prahy. Cestou od Labe pan Velička volal, že mu to v 10 nevýjde, a jestli by nevadilo,kdyby přijel v 17?, nevadilo, ale v 15 pan Velička zavolal a pravil, že je moc horko a jemu tuhne beton a do Prahy se tedy nedostane dřív než zítra.

Vadilo, ale slíbila sem, že mu pokreslím barák křídama a požadvky mu napíšu do mejlu.

Byl skoro konec srpna, když sem pana Veličku asi potřetí zaurgovala, pročež mi všechny mé požadavky mejlech schválil a poté jsem ho další týden urgovala k doladění podrobností, aby mi po 14ti dnech, v polovině září sdělil, že si uvědomil, že vlastně vůbec nemá kapacity, aby takové práce prováděl.

Začala jsem shánět jinou firmu, a sehnala, 2. týden v říjnu, dostala termín schůzky která proběhla, následně nacenění a svolala další schůzi SVJ, na které všechny se vším seznámila, získala souhlas 95% spoluvlastníků ( prudič se nedostavil) a požadavek na žádost o půjčku ve výši 86% spoluvlastníků.

Další den ráno sem vše odvezla do banky, odškrtali jsme do poslední položky seznam požadavků a odjela s příslibem, že se bankéř bude snažit,aby vyřízení netrvalo 10 dní, ale snad jen 7.

Po 14ti dnech jsem bankéře zaurgovala, ozval se neprodleně skoro po týdnu, minulé pondělí, a sdělil mi, že “máme problém”, protože schvalovatelka požaduje zkrácení doby splatnosti ( vybrala sem si jednu z možností nabídných bankou) – splátky by tak byly téměř dvojnásobné a dále požaduje navýšení fondu oprav ( ten jsme schválili podle požadavků uvedených v seznamu), a dále navrhuje zkrácení doby čerpání z roku na půl roku.

Odmítla sem zdvojnásobení splátek i zkrácení doby čerpání, protože mi bylo jasné, že 4% na DPH už neušertříme, protože stavba začne až na jaře, takže by se mohlo stát, že porušíme půlroční lhůtu k čerpání a patrně budeme popraveni.

Po 10ti dnech, tedy dnes, mi bankéř zavolal znovu a sdělil mi, že splátky by snížit nešlo, doba čerpání by se mohla prodloužit na 8 měsíců, ale paní schvalovatelka má další požadavek, aby spoluvlastníci, kteří budou platit z vlastní kapsy, tyto peníze složili ihned na účet ( cca 100 tisíc), přičemž tyto prostředky budou za provedené opravy použity až jako poslední – spoluvlastníkům budou 8 měsíců ležet na účtu jejich prostředky, abychom mohli co nejdřív začít platit úroky bance.

A tak sem ČSOB i s jejich výhodným úvěrem dnes poslala doprdele.

Pak sem se omluvila všem spoluvlastníkům a následně staviteli.

Nejhorší ale je, že jsme začali opravovat interiéry domu a netuším, kdo to zaplatí.

 

 

Nicméně nezapomeňte prosím na dražbu pro Lucinku :o)

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *