Zdravotnický personál se neumí chovat k nemocným

tvrdí Předseda zdravotní rady tělesně postižených Václav Krása
Předseda zdravotní rady tělesně postižených Václav Krása tvrdí, že zdravotnícký personál není schopen jednat s nemocnými, kteří jsou zároveň nějak tělesně handickapování.
Například nevidomí pacienti si prakticky ve všech případech Radě stěžují, že personál se při vyšetřeních, případně ošetřeních k nim chová, jako by byli normálně vidícími pacienty, tzn., že s nimi nikdo nehovoří ani o skutečnostech jak bude vyšetření probíhat, při samotných úkonech s nimi nehovoří o aplikaci jehel a podobně.
Pro neslyšící pacienty není v žádném zařízení k dispozici někdo, kdo by ovládal znakovou řeč, takže pacienti nemohou ani sdělovat jaké problémy mají a sami pak nerozumí ošetřujícím, když jim je sdělováno co jim je, případně jak budou ošetření.
Tělesně postižení pacienti-paraplegici, si pak stěžují, že v naprosté většině případů ošetřující personál oslovuje jejich doprovod (asistenta nebo rodinného příslušníka), například ” Tak co pánovi/paní je?”, což na tělesně postižené působí dojmem, že zdravotník se domnívá, že vozík=dement.
Zdravotní rada tělesně postižených se proto v letošním roce bude snažit vypracovat pro veškerá zdravotnická zařízení jakýsi “itinerář”, který poskytne zdravotníkům návod, kterak se chovat k nemocným:-)
To mi připadá docela veselé……..

Příspěvek byl publikován v rubrice Modona online a jeho autorem je Modona. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Zdravotnický personál se neumí chovat k nemocným

  1. Já ti Mod nevím. Jestli by se neměl vypracovat itinerář pro nemocné,jak se chovat k zdravotnímu personálu.To já Ti před cca 10 dny seděla v čekárně před chirurgií Vojenské nemocnice. Zaujala jsem pohodlnou polohu a klimbala. Z toho mě probudila děsná rána-to Ti jednomu pacientovi, který ví,jak se chovat ke zdravotnímu personálu a tím pádem i zdravotní personál ví,jak se chovat k němu, propadla v mezeře mezi sedadlem a opěradlem na dlažbu igelitka s flaškou.Představ si Mod, kdyby se ta flaška rozbila a v ní byla slivovice :-)Vím, že jsem zlomyslná,ale …. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *