Nebo raději omeletu?:-)Hloupé téma, uznávám, ale jak jsem zjistila v posledních dnech, i palačinky mají svá místa na serverech, místa velmi rozsáhlá, stejně jako jiná nablblá veledůležitá témata.
Takže pokud o palačinkách a omeletách nic nevíte (třeba to, že domněnka, že se jedná o sladké jídlo, je invalidní) , prosím zde to je:o)
Tak za 1. základem palačinek je hladká mouka, mléko a něco málo vajec.
Za 2. základem omelet jsou vejce, něco málo mouky a mléka.
Palačinka je ve finálním stavu tenká placička z hutného těsta neutrální chuti, do které můžete zabalit ovoce, tvaroh, čokoládu, ořechy, zmrzlinu – to pokud máte zájem ö jídlo sladké, případně špenát, maso, sýry, různě upravené masové nebo zeleninové směsi – pokud máte zájem o jídlo slané. Používá se většinou jako teplý dezert, avšak rovněž jako hlavní jídlo.
Omeleta je ve finálním stavu silnější placičkou připomínající trochu piškotové těsto ( moje babička Liduška při výrobě dokonce oddělovala žloutky od bílků a ty pak pečlivě vyšlehala do hustého sněhu, aby bylo těsto ještě piškotovější, babička tomu ovšem říkala amoleta), rovněž neutrální chuti, doplňovat můžete stejně jako palačinku. Omelety se podávají jako hlavní jídlo.
Někdy se přímo do omeletového těsta za syrova vmíchávají třeba brambory, nebo různá zelenina, případně uzenina.
Představa, že Francouzi říkají omeletě L amolett je blbá, Francouzi říkají prostě omelette, palačince pak říkají flan nebo crepe s takovým tím obráceným háčkem nad e.
U ostatních národů je to podobné, takže amoleta tomu říkala jen moje babička:-o)
kukuk Sobáku, jak se máš?:-)))
Mo.Což pak ptačí chřipky, ale toho cholesterolu :o))))
kukjá dělám omeletu jen z vajec, palačinku pak dle článku (mléko, mouka, vejce).
No z hlediska ptačí chřipky určitě zdravější, 1 vejce= menší nebezpečí než 5 vajec:)))Jinak zdali univerzálnější to nevím:-) ale nezasírej si tím hlavu cat:-)))
Takže jestli jsem to správně pochopil, palačinka je univerzálnější a zdravější sestra omelety? :o)
ehm ta divná čísla • – tobyly původně hezké mezitečky:-))
7 g droždí • špetka soli • 1 vejce • 1/4 l mléka • 200 g hladké mouky /takže jo, krom mléka a hl. mouky a něco málo vajec, hlavně droždí:-)
No nazdar:-)))) lívanec, safra práce, budu si muset zasrat hlavu další kravinou:-)))), mám představu, že lívanec je palačinka s kvasnicema, ale jistě to nevím, zjistím:-))
a co je lívanec? :-))